Датчики компресора кондиціонераВ записі про спробу заправки кондиціонера я писав, що окрім лопнувшого шланга, виникли проблеми з датчиком тиску компресора кондиціонера. Отже, потрібно з цим розібратися. Можливо ця інформація є десь в інтернеті, але я її не знайшов, тому довелося розбиратися самому. Опишу все, як завжди, максимально детально, може комусь стане в нагоді.
В мене є три датчика, - я про них раніше вже писав у відповідному розділі.

Запобіжний пневмоперемикач (64 53 1 390 070) новий для E30, E32, E34 на 4 контакти (чорний та білий роз'єми)
Запобіжний пневмоперемикач (64 53 8 390 971) для E30 на 2 контакти (чорний роз'єм)
Запобіжний пневмоперемикач (64 53 8 390 536) - для Е23 на 4 контакти (чорний та білий роз'єми)
На моїй проводці роз'єм для датчика низького тиску був відрізаний, а роз'єм для датчика високого тиску був раннього зразка, з двома плоскими чорними контактами, типу такого:

На всіх моїх датчиках роз'єми були вже іншого типу:

Цю, не велику, проблему я тоді вирішив за допомогою саморобного адаптера. Але дивлячись схеми ETM для різних років випуску, стало зрозуміло, що були деякі відмінності в підключенні цих датчиків.
На схемі 86 року було два окремих датчика високого (чорний роз'єм) та низького (білий роз'єм) тиску, що підключалися до проводки кондиціонера послідовно, один за одним.

Датчик низького тиску розмикався у випадку витоку фреону та критичного падіння тиску. Датчик високого тиску замикався при тиску 21,2 бар, та розмикався при досягненні 26,6 бар.
На схемі 87 року було два окремих датчика високого (білий роз'єм) та низького (чорний роз'єм) тиску, що підключалися до проводки кондиціонера послідовно, один за одним. Датчики просто поміняли місцями в схемі, та колір роз'ємів. Діапазони робочого тиску датчиків залишилися таким ж, як і були.

Не дуже розумію для чого це зробили, але це не критично - від цього практично нічого не змінилося, адже схема підключення залишилася послідовною. Окрім цього, ще додали послідовно датчик температури на компресорі. Хоча, на пізніших схемах його знову нема. Але зараз мова не про нього.
На моєму старому осушувачі був штуцер для установки двох окремих датчиків. Але на новому осушувачі штуцер був вже тільки для одного датчика. Тобто, другий датчик фізично не було куди встановлювати. Довелося дивитися ще більш пізню схему.
На схемі 90 року вже було два датчика високого та низького тиску, що підключалися послідовно один за одним, але фізично вони розміщувалися в одному корпусі, із
одним чорним роз'ємом. Білий роз'єм взагалі прибрали зі схеми. Тобто, це вже був подвійний датчик - і для низького, і для високого тиску. Межа високого тиску була збільшена до 30 бар.

По суті, в самій схемі нічого не змінилося - в будь-якому випадку обидва датчика підключені послідовно один за одним, і для роботи компресора вони повинні бути обидва замкнені. Так як на моїй проводці був і чорний, і білий роз'єми, то я вирішив встановлювати новий оригінальний датчик (64 53 1 390 070) з білим та чорним роз'ємами. Це здавалося логічним. Відповідно, так їх і підключив - білий до білого, чорний до чорного. При цьому компресор не запускався, аж доки я не відключив білий роз'єм і не встановив в проводку замість датчика перемичку. Спочатку я подумав, що датчик не справний. Хоча, він новий і оригінальний. Але мені тоді здалися підозрілими розрізи на ізоляції проводів білого роз'єму.

Я спробував "продзвонити" їх мультиметром, і виявилося, що білий та чорний роз'єми йдуть не послідовно! Дивно. Ситуація прояснилася, завдяки одноколубнику, що також встановлює кондиціонер. Він купив аналог датчика, на якому були позначені його параметри:

HP 32 OFF - високий тиск 32 бар вимкнено
MP 17 ON - середній тиск 17 бар увімкнено
LP 2 OFF - низький тиск 2 бар вимкнено
Судячи з цього, датчик низького тиску замикається при тиску в 2 бар, а датчик високого тиску розмикається при тиску в 32 бар. І
працюють вони обидва тільки через чорний роз'єм. А білий роз'єм замикається при тиску 17бар. Це підтвердилося практичною перевіркою.
Тобто, ці два роз'єми і не мають бути послідовними, саме тому в моєму випадку і потрібна була перемичка для білого роз'єму на проводці.
А білий роз'єм датчика в такому випадку не використовується.Але ж цікаво, навіщо тоді той білий роз'єм? Цей датчик (64 53 1 390 070) по ETK підходить для E30, E32, E34.
Тому і відповідь на це питання знайшлася в схемі ETM 95 року для E34. Там показаний аналогічний датчик (B9508), подвійний для низького та високого тиску (B8y)
з чорним роз'ємом (X127). Датчик низького тиску розмикався у випадку падіння тиску нижче 1,5 бар та замикався при тиску 2,6 бар. Датчик високого тиску замикався при тиску 21 бар, та розмикався при досягненні 30 бар.

Наче ж все аналогічно, як і в схемі 90 року для E30. Але, пролиставши наступну схему, знаходимо на ній той же датчик тиску (B9508), але ще з одним вбудованим окремим датчиком (B9y)
з білим роз'ємом (X126).

Але тут мабуть ще й помилка на схемі. На практиці цей датчик замикався при тиску 18 бар, вмикаючи вентилятор кондиціонера на максимальну швидкість. Після охолодження тиск падав до 15 бар і датчик розмикається, вимикаючи вентилятор. Тобто, це додатковий захист системи через третій датчик, використання якого в E30 не передбачено схемою.
Тепер все стало зрозуміло. Отже, маючи цей датчик, я вирішив використати його додаткову захисну функцію і для E30. Це зовсім не складно реалізувати - потрібно додати всього два коротких проводи, відповідних кольорів, від датчика температури для максимальної швидкості вентилятора на радіаторі, до датчика тиску на осушувачі. На схемі це намальовано червоним кольором.

В моєму випадку датчик температури також подвійний, але схема аналогічна.

До речі, на схемах синім кольором показано підключення кнопки для ручного увімкненні максимальної швидкості вентилятора через штатне реле, та додаткова лампа на панелі контролю OVERHEAT. Я про це вже писав раніше.
Щоб нічого не різати в проводці, я вирішив зробити ще один адаптер - для датчика температури з паралельним білим роз'ємом для датчика тиску.
Також зробив перемичку з жовтими роз'ємами, щоб більше не плутати їх з білими. Бо щось німецькі інженери трохи перемудрили з цими роз'ємами, змінюючи їх функціонал, але залишаючи ті ж кольори! ) Це збиває з пантелику.

Отже, підключаємо адаптер до датчика температури на радіаторі. До його відповідного роз'єму підключаємо проводку кондиціонера. А до білого роз'єма адаптера підключаємо білий роз'єм датчика тиску. Чорний роз'єм датчика тиску підключаємо до проводки кондиціонера, як і раніше, через адаптер. А на другий роз'єм проводки кондиціонера (тепер він жовтий, замість білого) встановлюємо перемичку.

Подвійний, вірніше потрійний, датчик тиску.

Мабуть не дарма там були прорізи на ізоляції проводів- схоже, що попередній електрик вирішив реалізувати перемичку самим простим способом - скруткою прямо на датчику.
Але ж ми легких шляхів не шукаємо! )) Прорізи заізольовано, адаптер підключено. Тепер важливо не сплутати білу фішку фари дальнього світла ))

Підключений до адаптера третій датчик тиску.

Завдяки цьому, в разі зростання тиску до 17 бар, він буде одразу автоматично понижуватися вентилятором, а не рости далі, аж до критичних 30 бар, і відключення компресора. Не знаю, чому цю опцію не використовували в E30, хоча цей датчик там застосовувався.
Підключений подвійний датчик низького та високого тиску через чорний роз'єм з адаптером на піни раннього типу.

На другий роз'єм проводки кондиціонера встановлена перемичка, щоб замкнути проводи в послідовній схемі. Встановлений жовтий роз'єм, щоб більше не плутатися з білими.

На цьому роботи з електричною частиною та датчиками компресора завершені. Я сподіваюсь...
Але це все, що я встиг зробити. До заміни шланга справа так і не дійшла, знову ж таки, по тій же причині, що і минулого разу. Але тепер в більш серйозних масштабах. Після нового даху на гаражі, довелося робити і новий дах на будинку...

Тому на машини знову не вистачає ні часу, ні фінансів, ні сил... задовбало вже це все...
До речі, моєму E53 тепер також доведеться приділити не мало часу, та фінансів, - йому теж дісталося ((

Добре, що хоч E30 стоїть в гаражі, тому не постраждала.

Але, нажаль, роботи по ній знову переносяться на не визначений термін, тому мабуть новин найближчим часом не буде...