Заправка кондиціонера (спроба №2.5)Отже, повертаюся знову до заправки кондиціонера.
Нагадаю, що попередня спроба завершилася невдачею - тріснув шланг компресора, і не коректно працював датчик диску. Проблему з датчиком я вже вирішив, і писав по це раніше - тепер всі датчики підключені правильно. Залишилося вирішити проблему зі шлангом.
Шланг тріснув в тому місці, де він був максимально наближений впритул до випускного колектору двигуна. Від високої температури гума затверділа і стала більше схожа вже на пластик.

Окрім цього, шланг терся об ребро лонжерону кузова, тому був пошкоджений ще й в цьому місці.

Добре, що я людина запаслива, і у мене є ще один такий шланг.

Судячи по його номеру, він з рестайлінгової E30, - має коротшу металеву частину і, відповідно, довшу гумову частину, з додатковою термоізоляцією. Завдяки цьому його можна зігнути так, щоб він проходив значно далі від випускного колектору, і має додатковий захист від температури. Мабуть таким чином німецькі інженери виправили свою помилку.
Але колеги порадили мені зробити новий шланг. Вірніше, - відновити старий. Є одна, доволі відома у нас, контора, яка цим займається. Вони відновлюють шланги високого тиску, використовуючи старі металеві фітинги, та обтискаючи в них нові гумові шланги. Але одразу попереджають, що жодних гарантій на герметичність вони не надають! Так собі сервіс... Але ж по відгуках, то наче все ОК, тому я вирішив спробувати. Відправив їм свій старий шланг, і очікував отримати точно такий же, відновлений шланг. Але отримав ось такий.

Шланг став довшим, ніж був, і в такому випадку, через більший радіус згину, може упиратися у випускний колектор. Діаметр шланга став менший, ніж був. Фітінги мають не точний напрямок вигину. І саме головне - шланг не обтиснутий у старі фітінги, а закріплений хомутами на допрацьованих фітінгах.

На вигляд, - якась не дуже надійна конструкція, як для шлангу високого тиску. Це не те, на що я очікував.
Я не знаю, - може я даремно сумніваюся, і це цілком нормальне і робоче рішення, але я все таки вирішив встановити свій запасний оригінальний шланг. Додатково обмотав його алюмінієвою термоізоляцією.

На щастя, повністю розбирати передню частину не довелося, - доступ до кріплення шлангу цілком нормальний через зняту праву решітку та фару.

Але щоб прокласти шланг, довелося відкрутити інший шланг від осушувача. Відповідно, при установці шлангів, встановлював нові ущільнюючі кільця.

Тепер цей шланг сильніше вигнутий і проходить значно далі від випускного колектору і зовсім не торкається ребра лонжерону. Заразом я і вхідний шланг трохи повернув на фітингу, щоб він також став, як найдалі від випускного колектору.

Тепер можна знову пробувати заправляти кондиціонер. Спроба №2.

Цього разу все йшло без усіляких неприємностей. 11,9 градусів!

Але це було зранку, поки на дворі було ще не дуже спекотно. І тут закінчився фреон! Капець! )) В наявносі R12, звісно, що не було, тому майстер поїхав по фреон, і пообіцяв мені що ввечері заправить до кінця.
Дочекавшись вечора, я приїхав на спробу №2.5! )) На дворі було вже дуже спекотно, тому після заправки кондиціонер вже дув повітрям десь з температурою 14-15 градусів. Але на екрані бортового комп'ютера я побачив цифри, яких там ніколи раніше не спостерігав! )

Судячи з усього, вентилятор кондиціонера, не дивлячись на наявність всіх штатних щитків та дифузорів, дує гарячим повітрям прямо на датчик зовнішньої температури! У фартуці BBS не передбачено місця для зовнішньої установки цього датчика, тому я встановив його між металевим фартуком та фартуком BBS. До цього все було нормально, а тепер, при увімкненому вентиляторі кондиціонера, він там, як в термосі! )) Потрібно буде переставити його у повітропровід для обдуву гальм.
До речі, при роботі вентилятора кондиціонера на високій швидкості, тепер світиться лампа "OVERHEAT" на блоці контролю.

Отже, кондиціонер заправлений і працює! Це перемога! ))
По дорозі до дому було якось аж не звично їхати на E30 в спеку із закритими вікнами і в прохолодному салоні! )) Супер!
Залишилося все зібрати під капотом та акуратно укласти проводку. Заразом я вирішив замінити ущільнювачі насосів у бачку для омиваючої рідини. Бо здалося, що старі трохи протікали.

Все встановлено та підключено.

Шланги компресора максимально відхилені від випускного колектору та захищені термоізоляцією

І, нарешті, "останній штрих"! Кнопка кондиціонера з піктограмами.

На моїй кнопці піктограми були дуже затерті, тому я їх стер повністю. Виглядало це так.

Замінив кнопку, - і вигляд одразу став значно кращим!

Кондиціонер

Рециркуляція

Повна підсвітка.

Красиво! )
Хоча літо вже закінчилося, але я ще встиг декілька спекотних днів вересня поїздити на E30 з кондиціонером! Прикольно! )

Якась вона така маленька поруч з Пріусом )

Але погода швидко погіршилася, пішли дощі, тому мабуть "сезон 2026" на цьому буде закрито. За рік я проїхав аж 137 кілометрів! ))

Помив, просушив і накрив тентом в гаражі.

Мій помічник мабуть цим не задоволений, тому сердито відвернувся! ))
P.S.
Буду починати займатися ліквідацією наслідків нещодавнього "екшина".
P.P.S.
Погода раптово знову стала чудова, то може ще декілька днів покатаюся ;)