Український клуб BMW E30

Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Расширенный поиск  

Новости:

Слава Україні!

Ми в соціальних мережах:

(takoe) https://ru-ru.facebook.com/bmwe30clubukraine/

(takoe) https://instagram.com/bmw_e30_club_ukraine/

Спілкування:

(takoe) https://t.me/bmwe30clubua

Купівля - продаж:

(takoe) https://t.me/e30shopua

Автор Тема: BMW E30 Тень Интеллигенции  (Прочитано 1255682 раз)

Ray_

• Рейтинг +29/-0
  • Оффлайн Оффлайн
  • Місто (Home): Харьков
    • 1986г, 2х дверный седан, M42disa(140HP)
Re: BMW E30 Тень Интеллигенции
« Ответ #1320 : 24 Июля 2025, 22:12:12 »
  • 0
  • 0

• Не перестаёшь удивлять! (y)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    • Місто (Home): Киев, Вишневое
    • Влюбился в BMW с первого взгляда!
      • BMW 316 M20B25 седан интересного цвета, BBS bodystyle
    « Ответ #1321 : 25 Июля 2025, 07:28:00 »
  • 0
  • 0

• Не перестаёшь удивлять! (y)

"Батя, я стараюсь!" (с)
    )))
    Дякую )

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1322 : 05 Августа 2025, 12:47:08 »
  • 0
  • 0

• Пошук витоку струму

Оскільки, я виїжджав тільки по вихідних днях, то на протязі тижня машина стояла в гаражі. Раніше я знімав клему "маси" з акумулятора, бо міг щось робити з проводкою. Зараз вже майже все закінчив, тому клему не відключав. І через три доби акумулятор на 72Ah розрядився. Повністю! до 4.8V! Щось конкретно його "вижирало"!
    Отже, потрібно знайти, що саме. Я підозрював штатний іммобілайзер, який я встановив. Адже він вмикається автоматично, і постійно працює. Я вже навіть почав думати, щоб встановити вимикач "маси"...
    Але, починаю пошуки.
    Відключаємо клему "маси". Підключаємо мультиметр в режимі виміру струму  (до 10A) послідовно - один контакт до клеми "-" на акумуляторі, а інший контакт до відключеної клеми на кузові.

Вимикаємо всі електроспоживачі, закриваємо всі двері та багажник, щоб погасла підсвітка салону та багажника. На більш новіших машинах потрібно зачекати хвилин 15-20, поки машина "засне" і вимкнуться всі електроблоки. На E30 таких блоків нема, тому можна одразу дивитися на показники.
    Спочатку мультиметр показав 0,41A! Це ДУЖЕ багато! Не дивно, що акумулятор повністю розряджався за три доби. Нормальним витоком струму вважається 0.04A-0.06A.
    Починаю виймати по одному всі запобіжники (потім реле), слідкуючи за показниками мультиметра. Якщо акумулятор в багажнику, а запобіжники під капотом, то зручніше це робити з помічником, щоб не бігати кожного разу туди-сюди. )
    І от, дійшовши до запобіжника №21, показники на мультиметрі значно упали - до 0.02A. Тобто, щось, що знаходиться в ланцюгу цього запобіжника і "вижирає" акумулятор.

По спису запобіжників №21 це:

21 7,5A Плафони освітлення салону. Лампа освітлення ящика для речей. Переносна лампа. Годинник. Радіоприймач (пристрій пам'яті станцій). Бортовий комп'ютер.

Перспектива знов лізти в салонну проводку бортового комп'ютера, чи аудіо проводку мене лякала до усрачки! ))) Тому я вирішив почати з простого - це ж і логічно! ) Вимкнув салонні плафони - нічого не змінилося. Відкрив ящик для речей - теж саме. Але коли я рукою натиснув на кнопку, то на мультиметрі з'явились приємні показники - 0.02A! Супер!

Тобто, ящик не повністю натискав кнопку, і лампа світилася постійно. Про всяк випадок, я ще переконався в цьому, поклавши в ящик телефон в режимі відеозйомки і закрив та відкрив його. На відео лампа світиться постійно.
    Трохи підігнув кронштейн кнопки і все стало працювати, як потрібно. Ще раз перевірив це телефоном. )
    Я дуже радий, що все виявилося так просто! ) Пройшло три доби, - акумулятор в нормі. Нарешті, я повністю закріпив його клеми та встановив всі кліпси, що тримають пластикові ящики над акумулятором.
    « Последнее редактирование: 05 Августа 2025, 12:53:26 от The_Glory »

yntu

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +128/-8
    • Оффлайн Оффлайн
    • Місто (Home): Київ, найкраще місто в світі)
    • Юрій
      • X3 F25
      • Український клуб BMW E30
    « Ответ #1323 : 05 Августа 2025, 13:30:42 »
  • 0
  • 0

• найменший баг, що міг бути)

На скільки я пам'ятаю, востаннє, коли ти вирішив замінити лампу в приборці - це зайняло тижні 3 і ти доставив повний БК і круіз:)))) 
    Найкраща колискова - звук двигуна, що працює (с)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1324 : 05 Августа 2025, 14:10:24 »
  • 0
  • 0

• найменший баг, що міг бути)

На скільки я пам'ятаю, востаннє, коли ти вирішив замінити лампу в приборці - це зайняло тижні 3 і ти доставив повний БК і круіз:))))

та, да, аж занадто неочікувано просто! ))

Угу, а приборку таки доведеться знов знімать...."нових" б/у шестерень одометра вистачило на 16.8км.... бля)

yntu

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +128/-8
    • Оффлайн Оффлайн
    • Юрій
      • X3 F25
    « Ответ #1325 : 05 Августа 2025, 14:14:56 »
  • 0
  • 0

• Просто не міняй поки, не накручуй пробіг) через років 10 "з під діда" дорого продаси)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1326 : 05 Августа 2025, 16:24:34 »
  • 0
  • 0

• Просто не міняй поки, не накручуй пробіг) через років 10 "з під діда" дорого продаси)

))) шикарний план! )))

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1327 : 07 Августа 2025, 13:43:59 »
  • 0
  • 0

• Ремонт кнопок магнітоли BMW BAVARIA C BUSINESS

Я раніше вже писав про свою колекцію штатних магнітол у відповідному розділі ETK.

Після того в мене з'явився ще й CD-програвач, я теж про нього вже писав.

Але ж встановити потрібно лише якусь одну з них! Тому, я по черзі їх підключав, щоб перевірити їх функціональність.

Почав з топової BLAUPUNKT MUNCHEN SCD09 - аналог штатної BAVARIA ELECTRONIC CDII.

CD-картрідж я ще не знайшов, тому перевіряв тільки радіо. Все працює, але гучність дуже мала. Пізніше я вже знайшов ймовірну причину. Я зробив адаптер для штатної проводки і не правильно підключив контакт TEL MUTE, що приглушує гучність при вхідному дзвінку на штатний телефон. Можливо через це гучність і була приглушена. Адаптер я вже переробив, потрібно буде ще раз підключити та перевірити. А поки що її встановлювати не буду.

BMW BAVARIA C BUSINESS RDS

Я вже давно купив новий екран, потрібно його замінити. Радіо працює нормально, а з касетою є декілька проблем - мала гучність та перешкоди від радіо, не працює швидка перемотка касети. Тому теж відклав її до ремонту.

BMW BAVARIA C BUSINESS

Всі функції нормально працюють. Але я з дуру зламав дві кнопки при установці. Про це детальніше напишу далі.

BMW BAVARIA C ELECTRONIC

Тут все зовсім погано - магнітола зовсім ніяк не реагує, навіть на кнопки вводу коду... В ремонт.

BMW REVERS
    Я ніколи не планував встановлювати її в машину, хоча вона якось і працює. Це сама проста магнітола, візуально стан її не дуже гарний, а роз'єм там в жахливому стані. Тому просто буде лежати в гаражі.

BMW BAVARIA DIGITAL II

Простий радіоприймач. Погано працює регулятор гучності. Можливо теж піде в ремонт.

Отже, магнітол багато, а толку мало! )) Повністю в робочому стані лише одна - BMW BAVARIA C BUSINESS. Відповідно, її і встановлюю.
    Але тут є один нюанс. Магнітола встановлюється без "шахти", - просто фіксується в торпеді двома розпірними гвинтами. В мене в машині проводки трохи більше, ніж в нормальних людей, тому місцями це створює проблеми. ) Так і тут - магнітола не повністю входила в торпеду, бо заважали джгути проводки в ній. То ж, коли я "запихав" магнітолу, випадково натиснув на дві ліві крайні кнопки, і з них випали контакти! Добре, що я це помітив і не загубив їх.

Сказати, що я засмутився - це як зовсім нічого не сказати... (( Але, на щастя, знайомий майстер мене трохи заспокоїв - контакти не зламались, а просто випали. Щоб повернути їх на місце, потрібно відкрутити та розібрати передню панель з кнопками. Я зняв верхню кришку, і з побаченого чомусь зробив висновок (хибний, як потім з'ясувалося), що для того, щоб зняти передню панель, потрібно розібрати всю магнітолу - вийняти плати і механізм касети. Я не настільки радіотехнік, тому вирішив, що краще буде звернутись до місцевого майстра. Два тижні він ніяк не міг щось зробити, потім сказав, що там все складно, потрібно відпаювати плати і т. п. Я зрозумів, що то такий же майстер, як і я, і забрав в нього магнітолу в тому ж стані, що й було. Вирішив розбирати самостійно!
    Відщьолкуємо пластикову накладку. Уважно придивившись, відкрутив один гвинтик, і передня панель з кнопками знята! Ось цей ОДИН гвинт, біля регулятора гучності, - і все.

А ось і причина - контакти випали тому, що на платі не було одного гвинтика, яким вони притискаються.

Про всяк випадок я зняв ці дві кнопки - видно, що на крайніх нема контактів.

Спробував їх так засунути між платою і кнопками, - вони знов випадали. Тому потрібно повністю відкрутити блок кнопок від плати. Ось ці гвинти.

І тут знову халепа - в мене нема такої маленької "ювелірної" викрутки. Довелося знов звернутися до іншого місцевого майстра по ремонту телефонів. Майстер не зміг розібрати плату, бо не знайшов ось цей гвинтик, що розташований між двома платами.

Хоча, в верхній платі для нього передбачено спеціальний отвір, через який можна легко відкрутити той гвинтик. Такі майстри... Але майстер не здався, навіть коли повипадали майже всі контакти з кнопок, поки від її розбирав... Він позапихав їх, як зміг навпомацки, між плату і кнопки, і з відчуттям перемоги, повернув мені мою панель. За символічні 100 гривень! ) Про всяк випадок, я там же купив набір "ювелірних" викруток, - і не дарма! )
    Дома ставлю панель, підключаю магнітолу, - тепер ВСІ кнопки працюють туго і погано... А дві крайні праві тепер не працюють зовсім, - тепер вже там нема двох контактів! Твою ж !!!... Краще б я просто купив у того "майстра" викрутки і зробив сам!
    Знімаю магнітолу розбираю панель.

Контакти лежать косо-криво, на одній кнопці їх взагалі нема, а на іншій їх було два! )
    Розклав рівно всі контакти по їх місцях, накрив платою і прикрутив гвинтиками. Все.

Зібрав магнітолу, підключив - всі кнопки ідеально працюють.
    В чому була складність для "майстрів" - не розумію. Мабуть не всі майстри однаково корисні! )) Або, як кажуть, - хочеш щось зробити добре, - зроби це сам!
    Нарешті, я встановив та нормально закріпив магнітолу.

P.S.
    Недавно я випадково купив кнопку кондиціонера з цілими піктограмами. Заразом хотів її замінити, бо на моїй піктограми стерлися.
    Але і тут косяк! ) Я відразу не звернув увагу, що самі кнопки не квадратні, а прямокутні, тому стоять із зазорами. Це хтось всунув кнопки з E32/E34 в корпус E30.

До того ж, вони ще й не фіксуються при натисканні. Мабуть через контакт, що вліз в середину кнопки.

Буде запасна, якщо вдасться її відремонтувати. А поки що, будуть кнопки без піктограм.

До речі, температура на бортовому комп'ютері реальна! ) А кондиціонер я ще так і не запустив...
    Але, буквально через півгодини, погода різко змінилася - почався дощ, чи майже ураган якийсь!

Я помітив цікаву тенденцію. Для того, щоб почався дощ, мені навіть не потрібно мити E30! )) Достатньо її просто вигнати з гаража! )) Вже декілька разів так було! )
    « Последнее редактирование: 07 Августа 2025, 14:04:29 от The_Glory »

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1328 : 19 Августа 2025, 11:17:28 »
  • 1
  • 0

• Збірка_196. ЕТК_51_Упор для ніг

Існує доволі рідкісна опція, яка входить до М-пакету - упор для лівої ноги. Може саме тому в ETK я не зміг знайти її номера.
    Упор для ніг

Деталь №1 - упор для ніг. Номеру нема. Якщо хтось його знає, буду вдячний за інформацію. Ця площадка була в М-пакеті до рестайлінгу в 1987 році.

Деталь №8 - комплект дооснащення упора для ніг (51 47 2 231 604). Цей комплект був в М-пакеті після рестайлінгу. Але в ETK він чомусь є тільки для кабріолетів для американського ринку. Може це чергова помилка... Вже не доступний до замовлення.
    Упор для ніг
    Фото з інету

Ця площадка відрізняється кріпленням. Вона фіксується разом з кріпленням лівого переднього динаміка, кронштейна блоку центрального замка, та упору педалі зчеплення. Ці всі деталі також показані на схемі, хоча я про них вже писав у відповідних розділах, тому не буду повторюватися. Тим більше, що в мене ранній варіант упору.
    Отже, повертаюсь до свого варіанту.

В ETK чомусь не вказана кліпса для кріплення упору. Її видно на фото з інету.

Це кліпса для фіксації оригінальних килимків.

Деталь №5

Деталь №1
    Я теж вже про них писав у відповідному розділі. Але ця кліпса для ворсових килимків, тому складається з трьох деталей - кліпса та дві шайби. Для фіксації упору пластикові шайби не потрібні, тому окремо саму кліпсу можна замовити по номеру з розділу дооснащення та аксесуарів - для гумових килимків. Там шайби також не використовуються.
    Гумові килимки

Деталь №5 - різьбова кришка SCHWARZ (51 47 1 919 177) - 1 шт.

Кріплення ранньої варіанту упори простіше - кліпса в килим, та саморіз лівого переднього динаміка.

Відмічаємо місце установки кліпси та закручуємо її в килим.

Надіваємо упор отвором на кліпсу, повертаємо її на 90 градусів та фіксуємо нею упор.

У верхній частині упор щільно стає до металевого кронштейну для кріплення підрульового щитка.

Та прикручується саморізом разом з лівим переднім динаміком. Саморіз можна не прикручувати, адже ним прикручується ще і щиток динаміка. Я прикрутив, щоб краще зафіксувати упор.

Далі потрібно відкрутити ручку відкривання капоту, щоб встановити пластиковий щиток динаміка. Але тут виявилось, що щиток зовсім не поміщається, бо упор йому суттєво заважає... Уважно придивившись до щитка, я помітив на ньому лінію, яка була дуже схожа на лінію для відрізу по формі упору...

Іншого варіанту я не бачу, тому підрізав щиток по цій лінії.

Після цього він чудово став на своє місце!

До речі, потім я подивився оригінальну інструкцію EBA, - і там таки написано, що це і є лінія відрізу для обох варіантів упору. Тож все правильно. Також там написано, що для самих ранніх машин з ворсовим щитком динаміка, нічого підрізати не потрібно.

Прикручуємо щиток саморізом разом з упором та динаміком. Встановлюємо ручку відкривання капоту та ущільнювач дверей.

Залишається тільки встановити нижній підрульовий щиток.

Упор для лівої ноги встановлено. Ще один "плюс" до комплектації "full" ;)

Доволі зручна штука. А враховуючи, що килим в мене самий ранній, - бел чорної накладки під ліву ногу, то ще й практична штука - тепер килим не буде так забруднюватись в тому місці.

Але тепер потрібно замовляти оригінальні ворсові килимки, бо гумовий з е34 частково накриває упор, і трохи заважає. Ну, то й на краще - може тепер швидше куплю їх! :)

P.S.
    Просто для інформації.
    Аналогічний упор є і для E28, але судячи по фото, він відрізняється формою та розміром, і на E30 не підійде.
    Фото з інету:

Хоча, я часто зустрічав інформацію, що упори для E30, E28 чи навіть для E24 однакові. Схоже на те, що це помилка.
    « Последнее редактирование: 19 Августа 2025, 13:51:10 от The_Glory »

yntu

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +128/-8
    • Оффлайн Оффлайн
    • Юрій
      • X3 F25
    « Ответ #1329 : 19 Августа 2025, 18:11:39 »
  • 0
  • 0

• То тепер в тебе "гонка"?

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1330 : 20 Августа 2025, 07:49:01 »
  • 0
  • 0

• То тепер в тебе "гонка"?

Мій племінник ще десь років 12 тому казав, шо в мене "тачка-гонка"! )) йому тоді було 4 чи 5 років ))

А так то, тепер можна сказати, шо у мене в салоні повний м-пакет! )  Хоча і зібраний по частиназ, і не все прям ориг, але ж, наче, все є - спортсітс з шильдами, чорний потолок, штурманське дзеркало, і упор доя лівої ноги, а ручка кпп з м- полосами і підсвіткою майже теж є  ) ну і руль мт1 на полці в гаражі стоїть ))))
    « Последнее редактирование: 20 Августа 2025, 07:51:54 от The_Glory »

yntu

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +128/-8
    • Оффлайн Оффлайн
    • Юрій
      • X3 F25
    « Ответ #1331 : 20 Августа 2025, 08:08:14 »
  • 0
  • 0

• Час ///Мтех збирати) хай лежить)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1332 : 20 Августа 2025, 12:59:13 »
  • 0
  • 0

• Час ///Мтех збирати) хай лежить)
    То вже занадто ) В мене ще один BBS вже лежить )

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1333 : 20 Августа 2025, 12:59:37 »
  • 1
  • 0

• Нижній щиток та повітряні канали обдуву гальм для BBS (ч.1)

Літо вже закінчується, а я так і не встановив компресор кондиціонера і не запустив його, тому не встановлював і нижній щиток. По-перше, я так і не знайшов де можна перевірити компресор перед установкою та заправити фреон R12. А по-друге, по фінансових причинах запуск кондиціонера, разом з фарбуванням дисків відкладається на не визначений термін. Може до наступного сезону.... а може війна раніше, нарешті, закінчиться таки, то може в мене з'явиться якась робота та зарплата...
    А поки що вирішив все-таки доробити нижній пластиковий щиток та встановити повітряні канали для обдуву гальм.
    Нічого цікавого, але фото вийшло багато )
    Тому я почну просто з гарного фото ))

Я вже давно писав у відповідному розділі ETK про нижні пластикові щитки і їх відмінності - ранні до 85 року, 85-87 року, та рестайлінгові після 87 року.
    Раніше в мене був встановлений тільки нижній щиток, після 87 року. Я купив до нього і бокові щитки та повітряні канали, але вони ніяк не підходити до мого переднього фартуку BBS. Була ідея шукати ранні щитки до 85 року, або щитки M-Technic I, але знайти їх, тим більше, цілими - проблемно. І знову ж таки, вони не дуже підійдуть до мого фартука. Або "колхозити" знов щось саморобне, як у мене було раніше... Але тут мені трохи пощастило, - випадково в сусідньому селі знайшовся потрібний мені щиток 85-87 року. Стан його був далекий від ідеалу, але я його купив. Ліворуч звичайний щиток 85-87 років, праворуч щиток для кондиціонера після 87 року.

Потрібно було зробити зі звичайного щитка, щиток для кондиціонера. Тобто зробити три прямокутні отвори для обдуву піддона мотора. Не знаю, як це впливає на роботу кондиціонера, але так було зроблено із заводу.

Стан щитка був дуже поганий - відламані частини кріплення, та багато тріщин. Але іншого не було. Тому я вирішив його відремонтувати.

Пластик нагадує скловолокно, тому не спаюється. Для пайки я використовував звичайні пластикові стяжки, розплавляючи їх паяльником.

Вийшли ось такі "шви". Наче нормально тримаються, але я вирішив ще укріпити їх кузовним поліуретановим герметиком.

Виглядає може і не дуже естетично, за те, - дешево, надійно і практично! (с) :)

Відсутні частини кріплень відновлював за допомогою приклеєних накладок з аналогічного пластику.

В принципі, загальний вигляд вийшов не поганий. Тим більше, що там знизу його і не видно! )

Але, все ж таки, для більш естетичного вигляду, я його пофарбував чорною матовою фарбою.

Номер залишився звичайний, але щиток тепер кондиціонерний! ) З отворами для обдуву.

У варіанті 85-87 років німецькі інженери чомусь вирішили відмовитися від каналів обдуву гальм в передньому спойлері, і замінили їх ось цими виштамповками внизу щитка.

Теоретично, вони мали якось направляти потік повітря в бік гальмівних дисків. Та, камон! )) На практиці воно не працює! Це ж очевидно. Це "косяк" німецьких інженерів, який вони виправили після рестайлінгу 87 року, знову повернувши нормальні повітряні канали для обдуву гальм! Але ж мені довелось самостійно якось виправляти цей "косяк"! ) Раніше я зробив саморобні повітряні канали з пластикової гофрованої труби вентиляції салону від "Москвича" )) Цього разу хотілося зробити щось менш "колхозне", і більш "естетичне"! ;)
    Мабуть існують якісь канали від виробника обвісу BBS, але я їх бачив тільки один раз на фото в інеті, і то, для іншого типу фартука. То ж знайти їх малоімовірно. Тому я став передивлятися різні штатні повітряні канали від різних моделей BMW. І знайшов в барахолці репліку повітряних каналів M-Technic для BMW E34, які візуально, були схожі на те, що було мені потрібно для BBS. Продавець дав мені розміри їх отворів, - майже підходить! Вирішив купити, хоча продавець наполегливо мене попереджав, що вони нікуди, окрім, як на репліку обвісу M-Technic для BMW E34 не підійдуть! ) Але я був наполегливішим! )) Купив такий комплект - репліка 3D-друк, M-Technic  BMW E34.

Перша примірка показала, що я не помилився - вони добре стають в заводські виштамповки на щитку.

А іншим боком, то майже ідеально!

Отже, все готово до установки, а з нюансами буду розбиратися вже по місцю!

Про установку напишу наступного разу.

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1334 : 21 Августа 2025, 12:16:25 »
  • 1
  • 0

• Нижній щиток та повітряні канали обдуву гальм для BBS (ч.2)

Щоб встановити нижній щиток, потрібен підйомник, або оглядова яма. В мене в гаражі, нажаль, нема ті того, ні того. Знову піднімати машину домкратом не хотілося, тому вирішив зробити на пандусі гаража таку імпровізовану "естакаду" ;)

Мій помічник першим перевіряє зручність цього "ноу-хау"! ))

Отже, щиток по передній грані потрібно трьома його виступами вставити в прорізи в кузові під радіатором.
    Ліворуч

По центру

Праворуч

В моєму випадку ці прорізи чомусь були закриті, - потрібно було спочатку відігнути метал над ними.

Щиток заводимо під машину і вставляємо в ці пази. По боках на лонжеронах щиток прикручується пластиковими гайками.
    Потім до щитка прикручуємо нижній край фартука BBS (в ньому вже були отвори для цього).

По суті, щиток встановлено. Цікаво, для чого передбачені прямокутні отвори по боках у фартуку BBS?... Аналогічні отвори є і в заводському спойлері. Може це для кріплення оригінальної металевої захисної решітки?

До речі, отвори для кондиціонера мені довелося змістити на декілька міліметрів ліворуч та вперед, щоб шків насоса гідропідсилювача керма не терся об край щитка (нагадаю, що мені довелося опустити насос трохи нижче, ніж це було по заводу). Думаю, що на роботу кондиціонера це ніяк не вплине. )
    Щиток ще потрібно прикрутити в передніх краях колісних арок. Але я це зроблю вже після установки бампера, щоб двічі не робити теж саме.

Тепер потрібно підігнати по місцю, та закріпити повітряні канали M-Technic BMW E34.
    Спочатку вставив їх впритул до отвору в фартуці BBS, та відмітив по місцю потрібну довжину по краю щитка. Зайве відрізав. До речі, якість пластику, як для 3D-друку, відмінна. Щоб корпус щільніше тримався, я обклеїв його по колу ущільнюючою стрічкою.

Вставив корпус каналу до упору під кромку отвору в фартуку BBS, та в задній частині прикрутив його до пластикового щитка.

З товстої гуми зробив проставку 24мм та приклеїв її до корпусу повітряного каналу. Через цю проставку прикрутив нижній край фартуку BBS до корпусу повітряного каналу.

Тепер нижній край фартука BBS не буде провисати та черпати щебінь з підлоги гаража при кожному виїзді - на торці фартука вже видно наслідки цього...
    Таким чином повітряний канал фіксується між пластиковим щитком та фартуком BBS, зв'язуючи їх між собою.

Зовні канал закриває майже весь отвір у фартуку BBS, а ущільнювач перекриває зазори.

Аналогічно праворуч.

Вхід

Вихід в колісну арку.

Може і не ідеально, але, як на мене, - то виглядає не погано, і добре тримає. Наче там і було! )
    А головне, що напрямок обдуву тепер, дійсно - на гальмівні диски!

Зовні загальний вигляд тепер значно кращий - нижній край фартука BBS рівний, та не провисає, і не просвічуються "дірки" в отворах для повітряних каналів.

P.S.
    Я тут згадував про штатні повітряні канали BBS. Ніколи їх не бачив в живу. Але зберіг фото з інету - повітряні канали для іншого типу фартуку BBS.

Напрямок обдуву аналогічний.

Але їх конструкція де-що складніша - вони виконують роль і повітряних каналів, і захисних щитків одночасно.

Але я чомусь ніколи не зустрічав їх навіть на фото в інеті...
    Хіба, що на картинці з рекламного буклету BBS їх можна помітити, якщо уважно придивитися.

Цікаво, чи існують подібні штатні повітряні канали для мого типу фартука BBS? Якщо хтось їх зустрічав, то я буду вдячний за інформацію.