Український клуб BMW E30

Пожалуйста, войдите или зарегистрируйтесь.

Расширенный поиск  

Новости:

Слава Україні!

Ми в соціальних мережах:

(takoe) https://ru-ru.facebook.com/bmwe30clubukraine/

(takoe) https://instagram.com/bmw_e30_club_ukraine/

Спілкування:

(takoe) https://t.me/bmwe30clubua

Купівля - продаж:

(takoe) https://t.me/e30shopua

Автор Тема: BMW E30 Тень Интеллигенции  (Прочитано 1255097 раз)

yntu

• Администрация
  • *
  • Рейтинг +128/-8
  • Оффлайн Оффлайн
  • Місто (Home): Київ, найкраще місто в світі)
  • Юрій
    • X3 F25
    • Український клуб BMW E30
Re: BMW E30 Тень Интеллигенции
« Ответ #1350 : 09 Марта 2026, 14:47:54 »
  • 0
  • 0

Відвіз бампери до маляра на фарбування...

Клас! Час вже вигуляти кудись на каву)
    Найкраща колискова - звук двигуна, що працює (с)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    • Місто (Home): Киев, Вишневое
    • Влюбился в BMW с первого взгляда!
      • BMW 316 M20B25 седан интересного цвета, BBS bodystyle
    « Ответ #1351 : 16 Марта 2026, 13:03:52 »
  • 0
  • 0

• Ремонт одометра

Не встиг я поїздити, а воно вже зламалося! )))

Коли я складав панель приладів, то замінив в ній зламані шестерні одометра. Але я використав оригінальні старі шестерні з "донорської" панелі приладів. І даремно. 40-річний пластик в них був в такому ж стані, тому їх вистачило всього на 16 кілометрів! )
    Отже, скоро пора вже знову виїжджати, тому вирішив знову відремонтувати одометр, щоб рахувати той не значний пробіг ;)
    Зняв панель приладів.
    Відкручуємо 4 саморіза на тильній стороні спідометра.

Виймаємо корпус зеленого роз'єму для додаткових опцій.

Тепер можна вийняти спідометр з корпусу панелі приладів.
    Одразу видно причину - зламаний зуб на коричневій шестерні:

Відкручуємо два маленьких гвинта та знімаємо прозору кришку.

І бачимо зламані зуби на коричневій та зеленій шестернях.

Ці дві шестерні доволі легко знімаються з осей, але зелена шестерня при цьому просто розсипалася на шматочки!
    Цього разу я вже купив новий ремонтний комплект шестерень для Motometer. (Для VDO шестерні відрізняються кількістю зубів.)

Нижні чорні шестерні зазвичай цілі. А от верхні, коричнева та зелена, мабуть зроблені з іншого типу пластику, який після 40 років починає розкладатися на атоми! )

Встановлюємо нові шестерні та змащуємо спеціальним силіконовим мастилом. Отвір в маленькій жовтій шестерні довелося трохи збільшити, щоб вона щільно наділася на вісь.

Встановлюємо прозору кришку.

Встановлюємо спідометр та прикручуємо його чотирма саморізами. Вставляємо зелений роз'єм для додаткових опцій (круїз-контроль, магнітола, телефон, АКПП, O2 sensor).

Сподіваюся, що тепер одометр буде ще довго працювати.
    Прикручуємо корпус зі склом панелі приладів.

Встановлюємо панель приладів на машину, та перевіряємо всі підключення до неї. В моєму випадку, окрім стандартних роз'ємів, це ще декілька проводів та ламп додаткових опцій.

yntu

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +128/-8
    • Оффлайн Оффлайн
    • Юрій
      • X3 F25
    « Ответ #1352 : 17 Марта 2026, 12:04:58 »
  • 0
  • 0

• от ще на 40 років зробив)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1353 : 18 Марта 2026, 09:35:52 »
  • 0
  • 0

• от ще на 40 років зробив)
    думаєш, шо нові турецькі (по слухам) шестерні не поступаються якістю пластику олдскульним німецьким? )

yntu

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +128/-8
    • Оффлайн Оффлайн
    • Юрій
      • X3 F25
    « Ответ #1354 : 19 Марта 2026, 13:28:31 »
  • 0
  • 0

думаєш, шо нові турецькі (по слухам) шестерні не поступаються якістю пластику олдскульним німецьким? )
    думаю, що турки не знають, що вони виготовляють шестерні одометра на E30, але за наступні 40 років можна й лобзиком з латуні пильнути)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1355 : 19 Марта 2026, 14:44:06 »
  • 0
  • 0

• думаю, що турки не знають, що вони виготовляють шестерні одометра на E30, але за наступні 40 років можна й лобзиком з латуні пильнути)
    китайські турки мож знають )
    продають люміняві, але кажуть, шо тоді може зламатися шось внутрі одометра... то вже краще нехай ламаються ці шестерні, вони хоч зверху )

yntu

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +128/-8
    • Оффлайн Оффлайн
    • Юрій
      • X3 F25
    « Ответ #1356 : 19 Марта 2026, 15:04:21 »
  • 0
  • 0

• Наступні поставиш люміняві)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1357 : 31 Марта 2026, 16:07:22 »
  • 1
  • 0

• Кермо RAID

Недавно в клубній барахолці я випадково і спонтанно купив оригінальне кермо RAID з адаптером для BMW E30.

В нормальному стані і за символічну суму. По суті, - по ціні адаптера.

В принципі, я його і купив то, заради адаптера та "золотих" гвинтів.

Щоб встановити його на своє кермо BBS, яке я все ж таки, колись відреставрую...

RAID діаметром 32 см, помітно менший, ніж BBS

Ще й мабуть "ексцентриковий"

Мабуть, наврят, чи я буду встановлювати його на свою машину...хоча, побачимо... ) А поки що, буде просто для колекції! ;)
    Але з адаптером вийшло не все так просто. Виявилось, що у RAID діаметр отворів з різьбою M6 та розміром 6x74 мм, а у BBS діаметр отворів з різьбою M5 та розміром 6x70 мм. Тому вони не співпадають.

Окрім цього, отвори мають різне розташування, відносно мітки "верх" на адаптері. У RAID два верхніх отвори знаходяться по боках від мітки, а у BBS один верхній отвір попадає прямо на мітку.

Тому, навіть якщо розсвердлити отвори в кермі BBS, то воно, або буде стояти криво, або не буде працювати вимикач поворотів. Та й так варварськи "колхозити" таке раритетне кермо у мене рука не підніметься! )
    Тому я вирішив "заколхозити" адаптер! ) Між отворами 6x74 я розмітив отвори 6x70, просвердлив та нарізав різьбу M5. Тепер адаптер став більш універсальним! ;)

"Золоті" болтики M6, звісно, що не підійшли, але тепер кермо BBS можна встановити на цей адаптер. Приміряв - все ОК.

По відновленню керма BBS колись буде окремий запис, а поки що, воно з цим адаптером та кермом RAID ще полежить на полиці в гаражі до кращих часів...
    « Последнее редактирование: 31 Марта 2026, 16:09:27 от The_Glory »

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1358 : 07 Апреля 2026, 13:20:37 »
  • 0
  • 0

• "Відкриття сезону 2026"

Ну, що ж, - прийшла весна, суха, сонячна погода. Висохли калюжі та грязюка. Хоч якось, трохи залатали ями на дорогах. Можна пробувати виїжджати на E30! )
    Пів року вона простояла в гаражі. Одразу я чомусь не накрив її тентом, а потім вже було пізно, - доволі швидко вона вкрилася товстим шаром пилу... З цим "тимчасовим" піском та щебнем на підлозі гаража потрібно таки щось робити...

Тому спершу мийка великою кількістю води зі шлангу, щоб максимально змити піщаний пил.

А потім звичайна дбайлива ручна мийка! )
    Зовсім інший вигляд!

Проїхався пару разів по своїй вулиці, - на перший раз, досить! )

P.S.
    Щоб запис не був зовсім безтолковим, то "анонсую" трохи новин.
    Якщо помітили, - я зняв тимчасовий передній бампер. Тому що бампери, нарешті, пофарбовані і чекають на установку.

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1359 : 14 Апреля 2026, 13:59:02 »
  • 0
  • 0

• Фарбування бамперів ч.3

Майже рік тому я вже писав про те, як я пробував самостійно пофарбувати бампери.
    Хоча, збирався фарбувати їх у маляра, який фарбував машину.
    Але продавці на підборі фарби переконували мене, що у них фарба, зроблена по коду BMW в аерозольних балонах, нічим не гірша, ніж у маляра.... Я не дуже в це вірив, але ж дуже вже хотілося швидше повністю зібрати машину і виїхати! ) Тому вирішив таки спробувати...
    Попередньо, промисловим піскоструєм був повністю видалений хром. Потім бампери були оброблені перетворювачем ржавчини, очищені розчинником. Був нанесений аерозольний кислотний грунт, а потім аерозольний 2-компонентний акриловий грунт. Потім я, як зміг, пошпаклював дрібні дефекти на поверхні , і ще раз задув акриловим грунтом.
    І, нарешті, спробував пофарбувати з балону маленьку накладку. Добре, що мені вистачило розуму, і я не пофарбував все одразу! Не попав ні в колір, ні в текстуру! )) Вийшла якась суцільна матова шагрінь! Або хрінь! ))) Яка через деякий час, ще й потріскалась дрібнесенькими тріщинками...
    Отже, яка б не була фарба в аерозолі, - якісно машину нею не пофарбуєш! Тепер, я це вже точно знаю! )
    Загрунтовані бампери так і пролежали в гаражі майже рік. Радує, що за цей час на них зовсім не з'вилася ржавчина!

І от, нарешті, я домовився з маляром, і відвіз бампери до нього на фарбування. Він сказав, що "маляр" з мене нікудишній! )) І краще б, я нічого не робив! )) Але, маємо те, що маємо! )
    Він їх заново перешпаклював та загрунтував.

І врешті, решт, я отримав красиво пофарбовані бампери.

Але внутрішня сторона була пофарбована не повністю. Тому я все ж таки вирішив дофарбувати її - не пропадати ж фарбі в балончику! ) Та й раніше днище я вже фарбував так само, - нормально вийшло.

Для внутрішньої сторони аерозольна фарба, як раз підійшла!

Потім покрив внутрішню сторону бамперів прозорим восковим антикорозійним засобом.

Кінцевий результат - бампери готові до збірки.

Вийшло, наче, не погано...

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1360 : 19 Апреля 2026, 10:45:10 »
  • 0
  • 0

• Збірка_197. ЕТК_51_Передній бампер (ч.1)

Нарешті, дійшла черга до установки бамперів. Почну з переднього.

Передній бампер

Деталь №1 - бампер середній передній (51 11 1 888 265) - стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку він тепер - бампер загрунтований середній передній (51 11 1 959 911) - опційний бампер під фарбування в колір кузова. Використовувався при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".
    Деталь №2 - бампер лівий передній (51 11 1 888 391) - стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку він тепер - бампер загрунтований лівий передній (51 11 1 959 907) - опційний бампер під фарбування в колір кузова. Використовувався при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".
    Деталь №3 - бампер правий передній (51 11 1 888 392) - стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку він тепер - бампер загрунтований правий передній (51 11 1 959 908) - опційний бампер під фарбування в колір кузова. Використовувався при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".
    Деталь №4 - накладка ліва (51 11 1 888 269) - на стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку вона тепер - накладка загрунтована ліва (51 11 1 959 887) - опційна накладка під фарбування в колір кузова. Використовувалася при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".
    Деталь №5 - накладка права (51 11 1 888 270) - на стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку вона тепер - накладка загрунтована права (51 11 1 959 888) - опційна накладка під фарбування в колір кузова. Використовувалася при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".

Деталь №6 - гвинт (51 12 1 843 029) - 4 шт. Гвинт з плоскою головкою під квадратний отвір. Я купив аналогічні гвинти M8x25 в будівельному магазині. Для збірки частин бампера.
    Деталь №7 - гайка з шайбою M8 (51 11 7 070 183) - 6 шт. Для збірки частин бампера, та його кріплення до кронштейнів.
    Деталь №8 - листова гайка ST4,8-13-ZNS3 (07 12 9 904 223) - 2 шт. Для кріплення накладок №4, №5.
    Деталь №9 - саморіз ST4,8X13-Z2 (07 11 9 907 957) - 2 шт. Для кріплення накладок №4, №5.

Деталь №10 - захисна планка (51 11 1 888 266) - 1 шт. Центральна пластикова накладка під номерний знак. Для обвісу M-Technic I використовується накладка (51 11 1 953 715), що компенсує зазор від фартука.
    Деталь №11 - захисна планка ліва (51 11 1 888 273) - 1 шт. Ліва пластикова накладка. Для обвісу M-Technic I використовується накладка (51 11 1 953 713), що компенсує зазор від фартука, та не має нижнього виступу на її крайньому торці.
    Деталь №12 - захисна планка права (51 11 1 888 274) - 1 шт. Права пластикова накладка. Для обвісу M-Technic I використовується накладка (51 11 1 953 714), що компенсує зазор від фартука, та не має нижнього виступу на її крайньому торці.
    Деталь №13 - затискач планки (51 11 1 838 076) - 8 шт. Кліпси кріплення планок. Для обвісу M-Technic I використовується різьбовий затискаючий гвинт (51 11 1 919 151) - 6 шт. та гайки M6 (07 14 7 134 319) - 6 шт.

Деталь №14 - кронштейн (51 11 1 888 122) - 2 шт. Кронштейни для кріплення бампера до кузова.
    Деталь №15 - болт M8X16-8.8-ZNS3 (07 11 9 902 900) - 4 шт. Кріплення кронштейнів до кузова. В ETK також вказані болти M6x16, але мабуть це чергова помилка.

Деталь №16 - саморіз ST6,3X22-C-Z2 (07 11 9 916 971) - 2 шт. Для кріплення бампера по боках.
    Деталь №17 - захисна кришка (51 11 1 888 293) - 2 шт. Пластикова заглушка для кріплення бампера до кронштейнів.
    Деталь №18 - листова гайка ST6,3 (51 11 1 900 386) - 2 шт. Для кріплення бампера по боках.

Деталь №19-22 - не використовується. Це накладки бічні, що складаються з двох окремих частин. Використовувалися на самих ранніх машинах.
    Деталь №23 - комплект елементів кріплення ( 51 11 9 057 083). Повний комплект кріплення для збірки та монтажу переднього бампера, що включає деталі №6 - №9, №13-№18. Нажаль, вже не доступний до замовлення.
    На фото з інету є навіть кліпси для кріплення номерного знату та ще якісь зайві елементи.

Отже, спочатку прикручуємо кронштейни бампера до лонжеронів. По два болти M8 на кожен бік.

Кронштейн ставиться в такому положенні - прямою стороною до верху, а скошеною стороною до низу.

Встановлені. Якихось регулювань положення вони не потребують. Для цього достатню розміру отворів на бампері.

Тепер починаємо збирати сам бампер.
    Прикручуємо бічні частини до бампера - по 2 болта та гайки M8.

Оскільки я використовую не оригінальні болти, то на двох верхніх болтах довелося трохи спилювати шляпку, щоб вона потім не заважала встановлювати накладки.

На передніх двох болтах округла шляпка не заважає.

Гайки одразу не затягуємо. Приміряємо бампер, регулюємо кути положення бічних частин по відношенню до кузова.

Після цього акуратно знімаємо бампер та затягуємо всі чотири гайки. Встановлюємо закладну пластину для кріплення накладок.

Надіваємо накладку на бампер та прикручуємо її саморізом.

Готово.

Накладка стала добре, зпиляна головка болта не заважає.

На бічних частинах бампера є ще якісь отвори, але я не розумію для чого вони. В центральній частині відповідних отворів нема, то ж вони не використовуються.

Встановлюємо спеціальні закладні пластини з пластиковою проставкою по боках бампера та саморізи для кріплення.

Металеві частини зібрані. Тепер потрібно встановити пластикові накладки. Вони кріпляться за допомогою металевих кліпс. Щоб кліпси краще трималися в накладках та притискали їх, я приклеїв до них прокладки зі сплену.

Вставляємо по дві кліпси в бічні накладки та чотири кліпси в центральну накладку. В центральну накладку спочатку вони ставляться тільки по краях. Дві кліпси, що знаходяться під номерним знаком вставляються вже після того, як накладка встановлена на бампер.

Защьолкуємо кліпси в отвори в бампері. Кліпси не нові, трохи втратили пружність, тому деякі з них довелося витягувати з внутрішнього боку, щоб вони зафіксувались.

Дві кліпси по боках. Потрібно слідкувати, щоб пластикові направляючі також попали у відповідні отвори на бампері.

Також потрібно акуратно зачепити верхню частину накладки спеціальним гачком за край бампера. Часто вона буває вже зламана.

До речі, при установці обвісу M-Technic I не обов'язково встановлювати інші бічні накладки M-Technic I. Відповідно до заводської інструкції EBA, допускається просто підрізати нижні виступи на крайніх торцях бічних накладок.

Тепер защьолкуємо дві центральні кліпси - із зовнішнього боку, наскрізь через накладку.

Пластикові накладки встановлені.

Як я вже вище писав, для кріплення пластикових накладок можна використовувати оригінальне кріплення для обвісу M-Technic I, що являє собою металеву закладну пластину з різьбовою шпилькою M6, яка притискається з внутрішнього боку гайкою M6. Це буде простіше, надійніше та швидше. Всього потрібно 6 штук. Центральне кріплення під номерним знаком при цьому залишається на двох стандартних металевих кліпсах.

Корпус передніх покажчиків повороту одночасно є частиною накладок бампера. Вставляємо їх із зовнішнього боку, вирівнюємо всі накладки та притискаємо їх, прикручуючи покажчики поворотів двома  саморізами.

Передній бампер зібраний. Залишилося встановити тільки дві заглушки після його монтажу на машину.

Бампер готовий до монтажу.

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1361 : 19 Апреля 2026, 11:51:09 »
  • 1
  • 0

• Збірка_197. ЕТК_51_Передній бампер (ч.2)

Отже, приступаємо до монтажу переднього бампера.

Підключаємо роз'єми передніх покажчиків поворотів, та перевіряємо чи нормально вони працюють. Краще це зробити одразу, бо потім добратися до цих роз'ємів, не знімаючи бампер, не вийде.

Надіваємо бампер на шпильки кронштейнів та фіксуємо гайками, не затягуючи їх.
    Щоб закріпити бампер по боках, потрібно зняти пластикові щитки в колісній арці. Саме тому я їх в цих місцях і не прикручував, коли встановлював нижній захисний щиток.

Опускаємо щиток вниз та відкручуємо передню частину щитка колісної арки і отримуємо доступ до бічного кріплення бампера.

Вирівнюємо бампер та закручуємо саморіз в закладну частину встановлену на бампері.

Тепер можна повністю закріпити захисні щитки. Дві закладних пластини на нижньому ребрі колісної акрки.

Та одна закладна пластина на нижньому захисному щитку.

Закручуємо три саморізи та одну пластикову гайку на лонжероні.

Аналогічно з правого боку.

Колісні арки повністю закриті.

Тепер затягуємо передні гайки на кронштейнах бампера та закриваємо їх заглушками.

На заглушках стрілками показано "верх". Саме в такому положенні їх і потрібно встановлювати.

В такому випадку їх буде дуже просто зняти через спеціальний отвір під ними, - натиснувши викруткою із середини на "вушко" заглушки.

І не потрібно буде їх колупати з лицевої сторони, як це робить більшість.

Отже, передній бампер встановлено.

Може і не ідеально, але мені подобається! )

Як на мене, то бампер в колір кузова виглядає таки красивіше, ніж повністю чорний бампер.

Симпатична мордочка! )
    « Последнее редактирование: 19 Апреля 2026, 11:54:26 от The_Glory »

yntu

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +128/-8
    • Оффлайн Оффлайн
    • Юрій
      • X3 F25
    « Ответ #1362 : 20 Апреля 2026, 09:38:33 »
  • 0
  • 0

• Слава, як це заглушку не треба колупать???

Гарнюня така)

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1363 : 20 Апреля 2026, 17:41:26 »
  • 0
  • 0

• Слава, як це заглушку не треба колупать???

Гарнюня така)

розрив шаблона! )))

ага, теж подобається )

The_Glory

• Администрация
    • *
    • Рейтинг +679/-0
    • Оффлайн Оффлайн
    « Ответ #1364 : 21 Апреля 2026, 10:02:36 »
  • 1
  • 0

• Збірка_198. ЕТК_51_Задній бампер (ч.1)

Встановлюємо задній бампер.

Задній бампер

Деталь №1 - бампер середній задній (51 12 1 888 276) - стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку він тепер - бампер загрунтований середній задній (51 12 1 959 914) - опційний бампер під фарбування в колір кузова. Використовувався при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".
    Деталь №2 - бампер лівий задній (51 12 1 922 161) - стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку він тепер - бампер загрунтований лівий задній (51 12 1 959 901) - опційний бампер під фарбування в колір кузова. Використовувався при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".
    Деталь №3 - бампер правий задній (51 12 1 922 162) - стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку він тепер - бампер загрунтований правий задній (51 11 1 959 902) - опційний бампер під фарбування в колір кузова. Використовувався при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".
    Деталь №4 - накладка ліва (51 12 1 888 283) - на стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку вона тепер - накладка загрунтована ліва (51 12 1 959 895) - опційна накладка під фарбування в колір кузова. Використовувалася при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".
    Деталь №5 - накладка права (51 12 1 888 284) - на стандартний хромований бампер.
    Але в моєму випадку вона тепер - накладка загрунтована права (51 12 1 959 896) - опційна накладка під фарбування в колір кузова. Використовувалася при наявності опції "S339 Комплект обладнання Shadow Line".

Деталь №6 - гвинт (51 12 1 843 029) - 6 шт. Гвинт з плоскою головкою під квадратний отвір. Я купив аналогічні гвинти M8x25 в будівельному магазині. Для збірки частин бампера, та його кріплення до кронштейнів.
    Деталь №7 - гайка з шайбою M8 (51 11 7 070 183) - 8 шт. Для збірки частин бампера, та його кріплення до кронштейнів. В ETK вказано 6 шт. - це помилка.

Деталь №8 - захисна планка (51 12 1 888 286) - 1 шт. Центральна пластикова накладка. Для обвісу M-Technic I використовується накладка (51 12 1 953 890), що компенсує зазор від фартука.

Деталь №9 - затискач планки (51 11 1 867 927) - 15 шт. Кліпси кріплення планки. Для обвісу M-Technic I використовується різьбовий затискаючий гвинт (51 12 1 932 230) - 15 шт. та гайки M6 (07 14 7 134 319) - 15 шт.
    Деталь №10 - гумова шайба (51 12 1 886 299) - 4 шт.
    Деталь №11 - гайка M6 (07 14 7 134 319) - 2 шт. В ETK вказано 6 шт. - це помилка.
    Деталь №12 - кронштейн (51 12 1 916 597) - 2 шт. Кронштейни для кріплення бампера до кузова.

Деталь №13 - замикаючий елемент лівий (51 12 1 888 287) - 1 шт. Ліва пластикова торцева накладка. Для обвісу M-Technic I використовується накладка (51 12 1 953 711), що не має нижнього виступу на її крайньому торці.
    Деталь №14 - замикаючий елемент правий (51 12 1 888 288) - 1 шт. права пластикова торцева накладка. Для обвісу M-Technic I використовується накладка (51 12 1 953 712), що не має нижнього виступу на її крайньому торці.

Деталь №15 - листова гайка ST6,3 (51 11 1 900 386) - 2 шт. Для кріплення бампера по боках.
    Деталь №16 - саморіз ST6,3X22-C-Z2 (07 11 9 916 971) - 2 шт. Для кріплення бампера по боках.
    Деталь №17 - саморіз ST6,3X32-C-Z1 (07 11 9 916 975) - 2 шт. Для кріплення торцевих накладок до кузова. Тут мабуть також помилка - саморіз довжиною 32 мм пройде цю накладку наскрізь. Тому я використовую саморізи №16 і №17 навпаки.
    Деталь №18 - шланг 8X13X80 (16 12 1 176 779) - 1шт. Це якась дуже загадкова, і не зрозуміла мені, деталь. Я не уявляю де в кріпленні бампера можна застосувати кусок паливного шланга.... Якщо хтось знає - буду вдячний за інформацію. Можливо, це теж якась помилка, чи мались на увазі якісь гумові прокладки під саморізи...
    Деталь №19 - щиток (51 12 1 911 293) - 2 шт. Це декоративний пластиковий ковпачок на верхні гайки M6 кріплення кронштейнів бампера до кузова. В ETK вказано їх 4 шт. - це помилка, адже нижні шпильки кронштейнів мають різьбу M8, тому вони туди не підійдуть.
    Деталь №21...№25 - теж не зрозумілі мені деталі. Можливо, вони використовувалися на якихось ранніх версіях замість деталей №17, №18. Знову ж таки, №23 вказано, як паливний шланг... На бампері є якісь отвори по краях, можливо торцеві накладки кріпились цими болтами та гайками M6. В моєму випадку, їх нема де використовувати.
    Деталь №26 - комплект елементів кріплення (51 12 9 057 084). Повний комплект кріплення для збірки та монтажу заднього бампера, що включає деталі №6 - №7, №9-№11, №15-№19. Нажаль, вже не доступний до замовлення.
    На фото з інету є навіть ще якісь зайві елементи.

Порядок збірки та монтажу заднього бампера відрізняється від переднього.
    Починаємо збирати сам бампер.
    Прикручуємо бічні частини до бампера - по 2 болта та гайки M8.

Оскільки я використовую не оригінальні болти, то на двох верхніх болтах довелося трохи спилювати шляпку, щоб вона не заважала встановлювати накладки. Накладки прикручуються одночасно, тими ж передніми болтами. На передніх двох болтах округла шляпка не заважає. Я додатково використовував шайби.

Гайки одразу не затягуємо. Приміряємо бампер, регулюємо кути положення бічних частин по відношенню до кузова. Після цього акуратно знімаємо бампер та затягуємо всі чотири гайки.
    Готово. Накладка стала добре, зпиляна головка болта не заважає.

Тепер прикручуємо кронштейни до бампера. По ETK для цього використовуються аналогічні болти та гайки M8. Але, в моєму випадку, попередній власник приварив ці болти до бампера. Як на мене, то так навіть значно зручніше.

Прикручуємо кронштейни в такому положенні. Як видно на фото - верхня шпилька має різьбу M6, а нижня -  M8. Відповідно. і гайки різні. Тому декоративні пластикові ковпачки підходять тільки на верхні гайки M6.

На бічних частинах бампера є ще якісь отвори, але я не розумію для чого вони. В центральній частині відповідних отворів нема, то ж вони не використовуються.

Встановлюємо спеціальні закладні пластини з пластиковою проставкою по боках бампера та саморізи для кріплення.

Металеві частини зібрані.

Тепер потрібно встановити пластикові накладки. Вони кріпляться за допомогою металевих кліпс. Щоб кліпси краще трималися в накладках та притискали їх, я приклеїв до них прокладки зі сплену.

Вставляємо кліпси в накладку, повертаючи їх на 90 градусів в пазу накладки.

Розташовуємо їх напроти отворів в бампері.

В середній частині бампера 7 штук.

В бічних частинах бампера по 4 штуки з кожного боку.

Вирівнюємо середину накладки по середині бампера , так, щоб з обох кінців вистачало довжини накладки. Починаємо защьолкувати кліпси від центру до країв.

Кліпси не нові, трохи втратили пружність, тому деякі з них довелося витягувати з внутрішнього боку, щоб вони зафіксувались.

Вставляємо торцеві накладки в пази, защьолкуємо їх в спеціальні отвори, притискаючи ними центральну накладку. Також потрібно акуратно зачепити верхню частину накладки спеціальним гачком за край бампера. Часто вона буває вже зламана.

До речі, при установці обвісу M-Technic I не обов'язково встановлювати інші торцеві накладки M-Technic I. Відповідно до заводської інструкції EBA, допускається просто підрізати нижні виступи на крайніх торцях накладок.

Пластикові накладки встановлені.

Як я вже вище писав, для кріплення пластикових накладок можна використовувати оригінальне кріплення для обвісу M-Technic I, що являє собою металеву закладну пластину з різьбовою шпилькою M6, яка притискається з внутрішнього боку гайкою M6. Це буде простіше, надійніше та швидше. Всього потрібно 15 штук.

Передній бампер зібраний та готовий до монтажу.