Збірка_194. ЕТК_36_Замок колісного болта з ключемПовертаюсь до розділу
Колеса з шинамиМова буде про оригінальні колісні болти "секретки".
Самий рідкісний і цікавий варіант - болти з ключем.
Замок колісного болта з ключем

Деталь №1 - комплект замків (36 13 1 182 006) - 1 шт. Вже не доступний до замовлення. В комплект входять - болти, замки, кришки, ключі - все по 4 штуки.

В моєму комплекті зберігся тільки один оригінальний ключ та одна кришка. Також в мене давно вже був один "запасний" болт.

Замовити ключ та кришку окремо не можливо, тому для повного комплекту я замовив в майстерні по ключах 4 дублікати оригінального ключа. Також мій товариш по клубу зробив на 3D принтері копії кришок. Тепер повний комплект.

Болт має головку під стандартний ключ на 17мм, тому закручується, як і звичайні інші колісні болти.

На стан колісних дисків не звертаємо увагу.

Диски будуть інші, але їх ще потрібно пофарбувати. Та й ці також пофарбую пізніше.
Вставляємо ключ в замок та надіваємо його на головку болта.

Виймаємо ключ - "секретка" встановлена. Вона вільно крутиться навколо болта і не дає змоги його відкрутити.

Маю надію, що вони легко знімуться при потребі....

Замок закриваємо пластиковою кришкою.

Виглядає гарно! ;)
Деталь №2 - комплект фіксаторів колісного болта M12X1,5 (36 13 6 786 419) - 1 шт. В комплект входять - 4 болти, 4 кришки, та 1 адаптер.

Ці ж "секретки" окремими деталями вказані в розділі ETK
Замок колісного болта з адаптером
Є багато типів цих "секреток" по кількості зубців з різними номерами ETK. Тому для зручності болти і відповідний адаптер до них позначені цифровими кодами - "CODE XX". Переписувати їх сюди не бачу сенсу, тому номери не вказую.
Але викладу дуже корисну картинку, по якій можна дізнатися код адаптера по кількості зубців на болту. Перші дві цифри - код, наступні дві цифри - кількість зубців.

Свого часу ця картинка мені дуже допомогла, коли я загубив адаптер і не знав його код. До речі, код вказаний на торці адаптера і на торці болтів. Але коли болти закручені, то прочитати його проблематично.
Отже, рахуємо кількість зубців на болту.
По картинці заходимо відповідний код.
По коду знаходимо в ETK оригінальний номер та замовляємо по ньому потрібний адаптер.
Деталь №2 - колісний болт з кодом CODE XX - 4 шт.
Деталь №3 - адаптер з кодом CODE XX - 1 шт.
Деталь №4 - захисний ковпак SW17MM (36 13 1 180 374) - 4 шт.
До речі, на фото болти M14x1.5 з E53. Я чогось був впевнений, що вони однакові, але на E30 вони, звісно, що не підійшли. Хоча, вони бувають під ключ на 17 мм або 19 мм.
Доведеться купити ще комплект M12x1.5 під ключ на 17 мм.
Зараз доступні більш сучасні "секретки" - в них замість зубців зроблені торцеві прорізи різної форми.
Комплект фіксаторів колісного болта
Деталь №1 - комплект фіксаторів колісного болта M12x1.5 (36 13 6 792 849) - 1 шт. В комплект входять - 4 болти та 1 адаптер.
Я зустрічав багато негативних відгуків по якості цих сучасних "секреток". Вони "злизуються" і не відкручуються.
В E30 вони не застосовувалися, тому мабуть і купувати їх я не буду. Замовлю пізніше із зубцями, поки вони ще доступні.
Про колісні диски напишу пізніше, коли пофарбую, хоч один комплект із чотирьох.
P.S.
Проблема з гідропідсилювачем керма вирішилася доволі легко - просто був не затягнутий один болт на рульовій рейці. Затягнув болт, долив ATF - все ОК. Я дуже радий, що з рульовою рейкою все добре! )
А от проблема з гальмами виявилася складнішою, ніж я очікував. Напишу про це, коли її вирішу.